Győrben is megkezdődött az egyetemi tanév

A győri egyetem mára szellemi ereje és mérete okán is a magyar felsőoktatási rendszer egyik meghatározó szereplője lett – hangsúlyozta a hétfői egyetemi tanévnyitón dr. Földesi Péter rektor.

„Szinte már hagyomány, hogy az évnyitók alkalmával új infrastruktúrális fejlesztésekről számolhatok be, melyekre most is ékes bizonyítékot szolgáltatnak a körülöttünk forgolódó daruk és építő gépek. Néhány hónapja kezdődött el a multifunkciós épületünk beruházása, mely a 2017-es év európai ifjúsági olimpiai fesztiváljának ad otthont, majd ezután kollégiumként és közösségi térként szolgálja Egyetemünket”- kezdte nyitóbeszédét Földesi Péter, az egyetem rektora. Az építkezéshez szükséges 9 milliárd forintot, Magyarország kormánya és Győr város önkormányzata bocsátotta az intézmény rendelkezésére.

A rektor kihangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy a magyar felsőoktatásban Budapest, Debrecen, Szeged és Pécs mellett Győr legyen az ötödik felsőoktatási pólus. Az idei évben sikerrel lezajlott integrációs folyamat eredményeként két újabb, évszázados hagyományokkal és értékekkel bíró karral bővült a győri egyetem, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karral és a győri Apáczai Csere János karral, a mostani évnyitón pedig megalakult az Egészség- és Sporttudományi Kar is.

Az intézmény további feladatai között említette a rektor, a nemzetközi színvonalú alap és alkalmazott kutatások mellett a külföldi hallgatók számára is még inkább ki szeretnék tárni az egyetem kapuit. Idén elkezdték ezt a doktori iskolákban, a következő évben az alap és mester szakok esetében kezdeményezik angol nyelvű kurzusok indítását, melyre várják magyar hallgatókat is.

A rektor a 3728 gólyát köszöntve kiemelte, a felvételi eredményekben benne van Győr városának jó híre és vonzereje, a térség iparának, és benne emblematikusan az Audi Hungáriának gazdasági presztízse, az együttműködésnek az a rendszere, mely egymás tiszteletén és a kölcsönös előnyökön alapul.

Az évnyitón dr. Földesi Péter rektor gratulálnak a 47 Köztársasági Ösztöndíjasnak, és átadták a Jó tanuló-jó sportoló pályázat díjait. Az elmúlt tanév tanulmányi és sporteredményei alapján a nyertes Földes Tímea, Szakály Zsófia, Szabó Emese és Gerháth Fanni. Az első helyezett Földes Tímea neve felkerül a Győr Városi-Egyetemi Csarnok aulájában található, az eddigi nyerteseket megörökítő emlékfalra.

Hétfőn délután a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar az Egyetemi Hangversenyteremben az Apáczai Csere János Kar a Kar sportcsarnokában külön is megnyitotta a 2016/17-es tanévet. Az Apáczai Kar ünnepségén hagyományosan átadták a jogelőd intézményekben végzett tanítóknak az arany- és gyémánt emlékdiplomákat.