Hidas Frigyes díj a hazai kortárs fúvószene magas szintű előadásáért

A Magyar Fúvószenekarok Szövetsége "A kortárs magyar fúvószene ápolásáért és magas szintű előadásáért" Hidas Frigyes Díjat adományozott Szabó Ferenc művésztanárnak, a Győr Symphonic Band karmesterének. A díj a fúvószenekari műfaj egyik legmagasabb szakmai elismerése.

A 2007.-ben Győrben, a Széchenyi István Egyetemen elindított nemzetközi Hidas Frigyes fúvószenekari karmesterkurzus egyik legnagyobb eredménye, hogy a rangos zenei esemény hatására Magyarország első számú kottakiadó cége, az Editio Musica Budapest (EMB) megkezdte a fúvószenekari művek újra kiadását. Az elmúlt három évben tizenkét művet jelentettek meg, amelyek közül néhány már korábban is elérhető volt. Most viszont elengedhetetlenné vált újra hangszerelésük és a nemzetközi kottakiadási szokásoknak megfelelő új köntösbe öltöztetésük.

Az elmúlt évek kiváló közös együttműködése a zeneszerzőket is inspirálta újabb művek alkotására, így Lendvay Kamilló, Dubrovay László, Zemplény László, Balázs Árpád is szerepel az alkotók között. Az új művek minél szélesebb körű megismertetése és természetesen nemzetközi szinteken történő eladhatósága érdekében a kottakiadó egy CD lemez kiadásába fogott. Ez már régóta bevett szokás Nyugat-Európában és a tengerentúlon is.

Az EMB első alkalommal kért fel Magyarországon két együttest a szép feladatra. A résztvevők közül a nagyobb feladat a Széchenyi István Egyetem fúvós együttesére, a Győr Symphonic Bandre és karmesterére, Szabó Ferencre hárult. A lemezfelvétel helyszínéül szolgáló Egyetemi Hangversenyterem kiváló akusztikája és a zenekar felkészültsége meghozta a várt eredményt. Bár az utómunkálatok még a napokban is tartanak, de már a felvétel alatt is érezhető volt a várható siker.

A mostani lemez az Editio Musica Budapest kottakiadó által öt kontinensre tervezett kiadvány része. Ezzel a felvétellel a Győr Symphonic Band, Szabó Ferenc karmester vezetésévél mostantól nem csak Magyarországon, de szinte az egész világon hallhatóvá válik a fúvószenekari szakemberek és a kották iránt érdeklődők számára.