Járműipari Kutató Központ

 

Széchenyi István Egyetem az elmúlt években úttörőként szerzett tapasztalatot az intézményközi kutatási együttműködésben. A sikeres konzorciumi projektek eredményeképpen kezdeményeztük a Járműipari Kutatási és Felsőoktatási Hálózat létrehozását. Célunk a járműipari kutatások számára létrehozni egy olyan kritikus kutatói tömeget, amely nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni. A konzorciumi formában megvalósuló együttműködés a kutatás-fejlesztési projektek mellett többek között lehetővé teszi a járműipar számára fontos szakokon a közös tananyag és kutatási infrastruktúra fejlesztését, a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználását, illetve laboratóriumi berendezések növekvő kihasználtságát.

Az együttműködő egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek 2012. július 13-án Pannonhalmán írtak alá a közös munka hátteréül szolgáló dokumentumot, és a megállapodáshoz csatlakoztak a járműipari vállalatok is.

A közös munkát a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutató Központ koordinálja, irányítja. A most induló „hibrid es elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatások” feladatainak megoldására létrejött konzorcium is erre az intézményközi együttműködésre épít. Meggyőződésünk, hogy a közös munka során szerzett tapasztalatok, eredmények egyaránt gazdagítják a részes intézmények kutatási potenciálját, benne a fiatal oktatókat, doktoranduszokat, es hozzájárulnak a járműközlekedés káros mellékhatásainak csökkentéséhez.

Dr. Szekeres Tamás
rektor


A győri Széchenyi István Egyetemen a közelmúltban lezárult járműipari kutatási projektek eredményeként létrejött egy olyan szellemi bázis és magas színvonalú kutatási infrastruktúra, amelyen felépülhetett a Járműipari Kutató Központ (JKK), hogy a Magyarországon folyó autóipari kutatások központja legyen.

A JKK 2012 szeptemberében indította első nagyszabású, járműipari alapkutatási projektjét, amelyben elektromos és hibrid járművek elektronikai és gépészeti kérdéseivel foglalkozunk. A kutatási infrastruktúrát és az emberi erőforrásokat a SZE-Győr biztosítja: több mint száz munkatárs vesz részt az itt folyó kutatásokban. Ennek köszönhetően tudjuk megvalósítani egységes, stabil K+F stratégiánkat.

Dr. Bokor József
JKK igazgató

Dr. Palkovics László
JKK stratégiai vezető

Honlap: http://jkk.sze.hu/fooldal