Műemlékvédelmi emlékérem Winkler Gábornak

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, a magyar műemlékvédelem intézményes formában való megalakulásának 140. évfordulója alkalmából, rendkívüli Möller István Emlékérmet adományozott dr. Winkler Gábor építésznek, a győri Széchenyi István Egyetem professor emeritusának, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának a műemlékvédelem elméleti- és gyakorlati területén, az építészettörténet és a műemlékvédelem oktatásában kifejtett kimagasló tevékenységéért, civil szakmai munkásságáért.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben létrehozott nemzetközi civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába.

A díj névadója Möller István professzor, akinek műemlékvédelmi tevékenysége mellett saját tervezésű épületei is megvalósultak, például Budapesten az Árpád-házi Szent Margit-templom (Lehel téri templom). Nevéhez fűződik a vajdahunyadi vár, a gyulafehérvári székesegyház, a pécsi ókeresztény mauzóleum, a zsámbéki késő római/korai gótikus templomrom helyreállítása. 1914–1932 között a budapesti József Műegyetem középkori építési tanszékének volt professzora. A róla elnevezett Emlékérmet 2009-től adományozzák.