Shell Eco-marathon - Győri csapat a nemzetközi versenyen

A Széchenyi István Egyetemen működő, napelemes autókat tervező és építő SZEnergy Team idén ismét egy nemzetközi megmérettetésre készül.

A lelkes, a szakmai kihívásokra váró és választ adó, egyetemistákból és oktatókból álló csapat már ötödször vesz részt a Shell által rendezett energiatakarékossági versenyen, a Shell Eco-marathonon. A rendezvény lehetőséget ad a hallgatóknak, fiatal mérnököknek, hogy próbára tehessék tudásukat, ügyességüket, s népszerűsítsék az energiatakarékos járműveket. A 2012-es versenyre 22 ország 220 egyeteméről érkeznek résztvevők, s 5 magyar csapat indul a Shell Eco-marathonon, amelyet május 17. és 19. között rendeznek Hollandiában, Rotterdamban.

A SZEnergy Team az általuk épített járművel napelemes, városi kategóriában versenyez. A győri egyetem hallgatói már többször is bizonyítottak. Első megmérettetésükön, 2008-ban a dél-franciaországi Nogaroban rendezett versenyen egyből megnyerték a napelemes kategóriát, majd a 2009 és 2010-ben rendezett németországi versenyen megvédték címüket. A 2011-es, szintén németországi versenyről a csapat „team spirit” díjjal érkezett haza.

Az idei év számos változást hozott. A verseny helyszíne átkerült Hollandiába, Rotterdamba. Különlegesség, hogy a pálya a belvárosban lesz. A csapatoknak nem csak a megváltozott feltételekhez és időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodniuk, de az új versenyszabályzatnak is eleget kell tenniük. Az eddigi évekhez képest a győrieknek is jelentős átalakításokat kellett elvégezniük járművükön.

A csapat az idei megmérettetésre a legújabb járművükkel, a SZEvolutionnal indul. Az autó még 2010-ben épült, ám azóta folyamatos fejlesztés alatt állt. Ennek köszönhetően egy kiforrott, tesztelt és bevált konstrukcióval állhatnak idén rajthoz. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy az autót egy teljesen új, saját fejlesztésű elektronikával látták el, s a jármű képes a nap energiájának lehető legnagyobb részét hasznosítani. Beépítettek egy telemetria rendszert is, mely lehetővé teszi az autó fontos paramétereinek megfigyelését a boxból. A csapat változtatott a jármű karosszériáján, s apróbb módosításokat végeztek a kisebb légellenállás érdekében is. Mivel a verseny helyszínén változékony az időjárás, ezért az idei évtől a szervezők kötelezővé tették a járművek felszerelését ablaktörlővel, páramentesítő rendszerrel.

- Csapatunk gőzerővel készül a rotterdami versenyre. Reményeink szerint kedvezni fog az időjárás, és az idei fejlesztéseink meghozzák munkánk gyümölcsét. A csapat azonban jóval előretekintőbb a mostani kihívásnál. Mivel idén a Shell Eco-marathonon utoljára hirdették meg a napelemes kategóriát, ezért jövőre csapatunk kategóriaváltásra kényszerül. Elképzeléseink szerint a tisztán elektromos járművek mezőnyében folytatjuk a versenyzést. Nem titkolt szándékunk az idei versenyen a következő évek ellenfeleinek feltérképezése – mondta el Pup Dániel, a csapat egyik szakmai vezetője, menedzsere.