UNAI

A felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek csatlakozási folyamatához segítséget nyújtandó, a Magyar ENSZ Társaság honlapján rövid összefoglalót publikál az ENSZ Academic Impact (UNAI) programjáról, a csatlakozás feltételeiről és  annak menetéről. A részletek ITT letölthetők.

H.E. Mr. Ban Ki-moon, Secretary-General of the United Nations arrived to Hungary for a three-day visit on 17th April, 2011. On the invitation of the Ministry for Foreign Affairs and the United Nations Association of Hungary (UNA-H) Mr. Secretary-General addressed the Academia, the Presidium and the General Assembly of UNA-H, as well as representatives of students’ bodies and NGOs, at the Hungarian Academy of Sciences (HAS) on 18th April, 2011.

Mr. Ban was welcomed by academicians József Pálinkás and Mihály Simai, presidents of the HAS and UNA-H, respectively. The UN chief was described as the “Smiling Secretary-General” by Professor Simai referring to Mr. Ban’s endeavours in drawing near civic initiatives to the work of the global organization. The 1956 Hungarian revolution, the systemic changes of the 1990’, the agenda of the current Hungarian EU presidency, and the protection of civilians affected by dramatic changes of Africa and West Asia, topped the subject of the Secretary-General’s speech, nevertheless he voiced his concern on the issues of climate change, sustainable development, marginalized people, international migration, economic crisis and consumption patterns as well as on peacekeeping operations.

In the context of the fourteen Hungarian Nobel laureates Mr. Ban appealed to the legacy of Count Széchenyi, founder of the Hungarian Academy of Sciences. Later at the reception held at the Club Restaurant of the HAS he met representatives of UNAI member, Széchenyi István University, bearing the name of the “Greatest Hungarian”, and honourably mentioned the alignment of higher educational institutes to the UN.

To reach the website of the HAS and the Hungarian language summary with the picture gallery of the event please click HERE.

Az ENSZ bécsi Információs Irodája az alábbiakban számol be a Széchenyi Egyetemen rendezett Mobil ENSZ-Akadémiáról:

"Több mint 120 hallgató és oktató részvételével került megrendezésre a Mobil ENSZ Akadémia Győrben, a Széchenyi István Egyetemen, 2011. február 23-án. A Magyar ENSZ Társaság által szervezett rendezvénysorozatnak idén ez volt a második állomása.

A Széchenyi István Egyetem a tudásalapú társadalom gondolatköréhez kapcsolódó előadásokkal és szakértőkkel készült, az előadók között volt, az ENSZ Munkaügyi Szervezete Közép és Kelet-Európai Szubregionális Hivatalának igazgatója, a Magyar ENSZ Társaság számos elnökségi tagja, a Széchényi István Egyetem és a Corvinus Egyetem tanárai, az ENSZ Információs Központjából, Bécsből Dr. Irene Hoeglinger-Neiva  aki "az ENSZ tájékoztatási tevékenysége és a globális tudásalapú társadalom - lehetőségek és kihívások" címmel tartott előadást; valamint jelenlétével tisztelte meg az eseményt  hazai egyetemek vezetői és a régió felsőoktatási intézményeinek hallgatói is. A Széchenyi István Egyetem az ENSZ a felsőoktatási intézmények együttműködésére kezdeményezett Academic Impact  (UNAI) programjának társult intézménye."

Forrás: http://www.unis.unvienna.org/unis/index.html

A 2011. február 23-án a Széchenyi István Egyetemen rendezett Mobil ENSZ-Akadémiáról az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) Közép- és Kelet-Európai Szubregionális Hivatala is beszámolt, az összefoglaló részletei ITT olvashatók.

http://www.ilo.org/budapest/lang--en/index.htm

Az ENSZ Academic Impact programjának társult intézménye, a győri Széchenyi István Egyetem 2011. február 23-án a Magyar ENSZ Társasággal (MENSZT) közös szervezésben - kettős céllal - rendezett Mobil ENSZ-Akadémiát.

Egyrészt a Magyar ENSZ Társaságot - a világszervezet céljaival és tevékenységével kapcsolatos információ-disszeminációs tevékenységében - kívántuk támogatni, másrészt pedig az ENSZ Academic Impact (UNAI) programjához való csatlakozásunkat, az abban való részvétel lehetőségét szándékoztuk a társegyetemek vezetői és a téma iránt érdeklődők számára nyilvánosságra hozni.

Az ENSZ-Akadémia a MENSZT háromévenként ismétlődő előadássorozata. Az idei esztendőben a törekvés a mobilitás formájában valósul meg, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott nyitókonferencia után - tematizált programtervek alapján - a nem fővárosi egyetemeknek is lehetőségük van vendégül látni a rendezvényt.

A Széchenyi István Egyetem a tudásalapú társadalom gondolatköréhez kapcsolódó előadásokkal és szakértőkkel készült, a rektori köszöntőt követően Mark Levin úr, az ENSZ Munkaügyi Szervezete Közép és Kelet-Európai Szubregionális Hivatalának igazgatója beszélt a magasan képzet munkavállalók szerepéről a globális tudástársadalomban. Vendégünk volt az ENSZ Információs Központjából, Bécsből Dr. Irene Hoeglinger-Neiva, aki „az ENSZ tájékoztatási tevékenysége és a globális tudásalapú társadalom – lehetőségek és kihívások” címmel tartott előadást, valamint jelenlétével tisztelte meg az eseményt a Magyar ENSZ Társaság számos elnökségi tagja, hazai egyetemek vezetői és a régió felsőoktatási intézményeinek hallgatói is.

Egyetemünk 2011. február 23-án a Magyar ENSZ Társasággal (MENSZT) való közös szervezésben Mobil ENSZ-Akadémiát rendez, melyre tisztelettel hívunk minden kedves érdeklődőt.

Az esemény célja kettős: egyrészt a Magyar ENSZ Társaságot, a világszervezet céljaival és tevékenységével kapcsolatos információ-disszeminációs tevékenységében kívánjuk támogatni, másrészt pedig az ENSZ Academic Impact (UNAI) programjához való csatlakozásunkat, az abban való részvétel és közös munka lehetőségét szeretnénk a megjelentek elé tárni.

Az ENSZ-Akadémia a MENSZT háromévenként ismétlődő előadássorozata. Az idei esztendőben a törekvés a mobilitás formájában valósul meg, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott nyitókonferencia után - tematizált programtervek alapján - a nem fővárosi egyetemeknek is lehetőségük van vendégül látni a rendezvényt. A Széchenyi István Egyetem a tudásalapú társadalom gondolatköréhez kapcsolódó előadásokkal és szakértőkkel készül, a részletes programterv ITT olvasható.

A Széchenyi István Egyetem 2011. február 23-án, szerdán a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) által kezdeményezett Mobil ENSZ-Akadémia programsorozatának második állomása lesz.

A rendezvényen ENSZ tisztségviselők, a MENSZT elnökségi tagjai és Egyetemünk vezetői adnak elő, valamint sor kerül az ENSZ Academic Impact (UNAI) programjához való intézményes csatlakozásunk nyilvánosságra hozatalára is. Az eseményről - a hazai angol nyelvű sajtóban – megjelent rövid összefoglaló ITT olvasható

Az ENSZ felsőoktatási intézményeket és magát a nemzetközi szervezetet összekötő Academic Impact programja a Facebook-on is elérhető, az aktualitások és a nyitókonferencia képei ITT letölthetőek.

A 2010. november 18-án a Széchenyi István Egyetem küldöttjének részvételével megkezdődött Academic Impact program adja az ENSZ folyóiratának, a UN Chronicle-nek az alaptémáját. A magazin egyes írásai az oktatásnak a Millenniumi Fejlesztési Célokhoz és - általánosan - a  társadalom-fejlődéshez való hozzájárulását elemzik.

Vezércikkében Ban Ki-moon ENSZ Főtitkár az „Intellektuális Társadalmi Felelősségvállalás” gondolatkörét bontja ki. A vállalatok társadalmi felelősségvállalásából származtatott fogalom arra utal, hogy a felsőoktatási intézményeknek óriási a lehetőségük, ugyanakkor a velük szemben támasztott igény is, a széles látókörű, komplex, transznacionális problémákat értelmezni képes és a megoldásukra vállalkozó világpolgárok képzésére.

Az Academic Impact program ebben kívánja a csatlakozott és kapcsolódás előtt álló intézményeket támogatni. A UN Chronicle vonatkozó száma ITT alábbiakban olvasható.

2010. november 18-án, csütörtökön, New-Yorkban az ENSZ Székházban, Ban Ki-moon ENSZ Főtitkár hivatalos megnyitójával kezdődött a világ legátfogóbb és legnagyobb felhatalmazási körrel bíró nemzetközi szervezetének Academic Impact programja.

A Főtitkár expozéját Kiyotaka Akasaka Főtitkár-helyettes, az ENSZ – Academic Impact programját is felügyelő - Tájékoztatási Főosztályának (DPI), valamint Michael Adams a Farleigh Dickinson Egyetem - a törekvés mellett elsőként elköteleződött intézmény - vezetőjének és Ramu Damodaran programigazgatónak a beszédei követték.

A kezdeményezésnek, amely az ENSZ és az Egyetemek kapcsolattartását tartja fő tevékenységi körének, a Széchenyi István Egyetem alapító tagjaként vált részesévé.  Az ENSZ Főtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy azokra a világproblémákra, melyekre a tagállamok közössége megoldásokat keres, a válaszokat gyakran az Egyetemek tudományos környezetében találja.

Ezért, anélkül, hogy az egyes intézmények által generált szellemi termékekre vagy anyagi hozzájárulásra igényt tartana, az ENSZ Academic Impact-je „klíringházként” kíván funkcionálni a kapcsolattartás és a globális nyitott kérdések megválaszolásának reményében. A kezdeményezéshez félezernél is nagyobb számú Egyetem csatlakozott a világ több mint 80 országából, a megnyitó konferencián hozzávetőlegesen 300 Egyetem Rektora, vezetője és küldöttje vett részt.

A programról annak hivatalos honlapján http://academicimpact.org/index.php olvasható részletesebb tájékoztatás.

A 2012-es év elején két további hazai felsőoktatási intézmény vált a UNAI program támogatójává. A Budapesti Corvinus Egyetem mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is aktívan működik együtt az ENSZ felsőoktatási intézményeket és kutatóhelyeket integráló globális kezdeményezésével.

Az együttműködés keretében március 7-én, szerdán nemzetközi konferenciát szerveztek, melyről részletesebben ITT olvashat.

UNAI Side Event on RIO+20 at the Batthyány Summer School and the Summer Seminar of the Doctoral School of Law and Political Science

On 19th July, the Batthyány Summer School and the Summer Seminar of the Doctoral School of Law and Political Science of Széchenyi István University, Győr, Hungary hosted a joint United Nations Academic Impact (UNAI) side event on the occurrences, and the aftermath, of RIO+20, the 2012 UN Conference on Sustainable Development.

The lecture delivered by Eszter Lukács, a member of the Presidium at the United Nations Association of Hungary (UNA-H), was attended by a number of co-professors along with approximately seventy students from a multitude of European states. The address; with special focus on the engagement, and the shared responsibility, of the Major Groups; comprised a coverage of the preceding UN conferences on sustainability, as well as an account on the new development framework, more specifically, on the establishment of the sustainable development goals. 

While both the Summer School and the Summer Seminar are regular parallel events of the Deák Ferenc Faculty of Law and Political Sciences this year the two forces were joined together under the umbrella of UNAIto recall the achievements of, and gain more insight into, the most salient undertaking of the UN’s history. 

Vissza